Rengör ditt kyl- och frysskåp med miljömärkt handdiskmedel och vatten.
Det samlas lätt damm bakom kylen och frysen, vilket leder till att elförbrukningen och brandrisken ökar. Dammsug därför gärna bakom kylen och frysen någon gång om året.
Frysen måste också frostas av regelbundet.
När frysen börjar bli full av is är det dags att frosta av den. En nedisad frys drar mycket ström och håller inte maten lika kall. Det är också ett bra tillfälle att rensa ut matvaror som kanske har legat där för länge.
Passa på att frosta av din frys en kall vinterdag. Då kan du förvara matvarorna utomhus. Om det är varmt ute kan du stoppa maten i sopsäckar av plast och vira ett isolerande täcke eller filt runt.
Hacka inte bort isen Det kan ta ganska lång tid innan all is har smält. Ställ därför gärna in en bunke med varmt vatten på en av hyllorna. Hacka inte bort isen med något vasst föremål. Då kan frysgallret och väggarna bli skadade.
Ställ aldrig in varm mat i frysen Isen bildas av fukt från lägenheten som kommer in varje gång frysdörren öppnas. Det finns alltid lite fukt i en lägenhet och det är inget att göra åt. Men tänk på att inte ställa in varm mat i frysen, för då blir ångan till is.
Frosta av regelbundet Frosta av frysen med jämna mellanrum. Dina matvaror håller mycket bättre då, och frysen drar mindre ström – det är bra för miljön.
|